مشخصات کلی کاردانی شیمی آزمایشگاهی
شيمي علم اتمها، پيوندها و مولكولهاست. دانشي كه ميتواند خواص ماده، چگونگي تغييرات و شيوه توليد آنها را از هسته اتم گرفته تا كهكشانها بررسي كند و رشته شيمي، رشتهاي است كه به پرورش متخصصاني ميپردازد كه با مطالعه و تحقيق و آزمايش به ابداع و نوآوري پرداخته و يا فرآوردههاي شيميايي را كنترل ميكنند.
فارغالتحصيلان اين رشته توانايي تغيير و تبديل بر روي مواد خام را دارند و به ياري همين توانايي، تعداد زيادي از فارغالتحصيلان اين رشته كارگاهها يا كارخانههاي شيميايي كوچك يا بزرگ داير كرده و در كار خود نيز موفق بودهاند.
شیمی تلفیقی از مهارت های ذهنی و استدلالی است و اگر کسی بخواهد در این رشته موفق گردد بايد در هر دو زمينه توانمند باشد و حتي ميتوان گفت كه قدرت استدلال بيش از قدرت حافظه در اين رشته اهميت دارد چون حافظه فقط ميتواند به كار سرعت بدهد اما حلال مشكلات نيست. فارغالتحصيلان اين دوره ميتوانند مسؤوليت زمينههاي مختلف از جمله موارد زير را عهدهدار باشند:
1- طرح، نظارت و اجراي طرحهاي تحقيقاتي كوچك و بزرگ شيميايي در دانشگاهها، كارخانجات و مراكز تحقيقاتي ، به منظور ارتقاي كمي و كيفي محصولات مورد نياز جامعه .
2- مسووليت و ارائه خدمات در آزمايشگاههاي كنترل كيفي، پيگيري و ارائه معيارهاي استاندارد به منظور افزايش كميت و كيفيت محصولات توليدي و همچنين مواد مصرفي كارخانهها و صنايع از جمله در كارخانه های پتروشيمي ، پلاستيك ، لاستيك ، رنگ و رزين ، الياف ، صنايع غذايي ، صنايع دارويي، بهداشتي و شويندهها .
3 - كمك به توسعه صنايع دستي كه در سطح گستردهاي در جامعه پراكنده هستند؛ از جمله ساخت رنگهاي بهتر و متنوعتر، بخصوص استفاده از رنگهاي طبيعي موجود در صنعت فرش.
4- استفاده از گياهان دارويي فراواني كه در مملكت موجودند، به منظور استخراج و شناسايي موارد كاربرد اين گياهان به كمك متخصصان داروساز.
5- آمادگي براي ادامه تحصيلات در مقاطع بالاتر براي تامين كادر علمي دانشگاهها و ساير مراكز علمي.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مشخصات کلی کاردانی پیوسته صنایع شیمیایی
در گرایش کاردانی صنایع شیمیائی هدف تربیت تکنسین فنی است، که با استفاده از دانش و آموخته های تئوری خود و با درصد بالاتری
از اندوخته های علمی بتواند در زمینه مشاغل مربوطه با توانائیهای علمی و عملی مشخص از عهده وظایف محوله بر آمده و آنرا با کیفیت
خوب و مطلوب اجرا نماید. پس از پایان دوره فارغ التحصیلان این رشته می توانند :
1- اطلاعات فنی مورد نیاز را در صنایع شیمیائی که توسط مهندسین ارائه می گردد را فهمیده و به زیر دستان منتقل نماید.
2- محاسبات جرم و انرژی در واحدهای صنایع شیمیائی را انجام دهند.
3- تصفیه آب مورد نیاز صنایع شیمیائی را انجام دهند.
4- نصب دستگاهها را انجام دهند.
5- سرپرستی کارگران در صنایع شیمیائی را انجام دهند.
6- جداسازی مواد را با روشهای مختلف انجام دهند.
7- عملیات صنایع شیمیائی را کنترل کنند.
8- جریان تولید را بررسی کنند.
9- افراد تحت سرپرستی خودرا ضمن خدمت آموزش دهند.
مشاغلی را که دانشجویان این رشته پس از اتمام تحصیل و فارغ التحصیلی می توانند احراز کنند عبارتست از :
متصدی خط تولید لاستیک
متصدی خط تولید مواد پلاستیکی
متصدی کاغذ سازی
متصدی واحد تصفیه آب
متصدی خط تولیدمواد آرایشی
اپراتوری خط تولید مواد پاک کننده
سرپرستی واحدهای آبکاری فلزات
سرپرستی واحد رنگ ولاک
تکنسین آزمایشگاه
تکنسین کود و سموم آفات نباتی
تکنسین رزین صمغ و پلاستیک خام
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مشخصات کلی کارشناسی ناپیوسته صنایع شیمیایی
1-تعریف و هدف:
دوره کارشناسی ناپیوسته مجموعه ای از برنامه هماهنگ رشته صنایع شیمیایی را در بر می گیرد . هدف آن تربیت نیروی انسانی متعهد و کارشناسی است که بتواند کارگاهها و آزمایشگاههای مرتبط با صنایع شیمیایی را راه اندازی ، سرپرستی و کنترل نماید و همچنین در بخشهای مختلف صنعت به نحوه انجام فعالیتهای تکنسین های صنایع شیمیایی نظارت داشته باشد.
2- اهمیت و ضرورت:
نظر به غنی بودن کشور ایران از لحاظ منابع اولیه نفت، پتروشیمی و فراورده های آن و حجم واردات زیادی که پس از تغییر و تبدیل این فرآورده ها منجر به فشارهای اقتصادی کلان بر جامعه می شود ضرورت وجود تعالیم و آموزشهای و آموزشهای خاصی که منجر به تغییر نگرش جامعه به سمت استفاده بهینه از امکانات موجود و منابع بالقوه می شود را ایجاب می کند و ضرورت دارد در رشته صنایع شیمیایی برنامه کارشناسی تدوین شود که بتواند با آموزشهای مدون راههای کسب درآمد و خود اشتغالی و نحوه بهره وری از این منابع را فراهم نماید و بخشی از نیازهای اقتصادی کشور را مرتفع کند.
3- نقش و توانایی فارغ التحصیلان :
فارغ التحصیلان این دوره توانایی انجام مهارتهای زیر را بدست می آورد:
- راه اندازی کارگاهها و آزمایشگاههای مختلف
- کار با ماشین آلات و دستگاههای مورد نیاز
- تشخیص و عیب یابی سیستمهای محدوده شغلی خود
- نظارت و مدیریت کارگران تکنسین های تحت نظر
- انتقال تجربه شغلی خود به دیگران
- تهیه گزارش فنی لازم
- نظارت و کنترل خط تولید
4- مشاغل قابل احراز
- مدیریت کارگاهها و آزمایشگاههای رنگ، لاستیک پلاستیک، مواد آرایشی، پاک کننده ها، آبکاری، سموم، گاز
- کارشناس فرایند جداسازی
- کارشناس بازاریاب مواد شیمیایی
- کارشناس پسابهای صنعتی